Oberta la convocatòria per accedir als nous ajuts de l'Estratègia Alimentària de Catalunya
16/12/2024
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha publicat la segona convocatòria dels ajuts de l'Estratègia Alimentària de Catalunya, que comptaran amb 10 línies dotades en conjunt amb un import de 18,5 milions d'euros, 7,8 milions més que en la convocatòria anterior
A més, en la convocatòria s'inclouen una dotació extraordinària de 3,5 milions d'euros cedits pel Fons de Transició Nuclear que es repartiran entre els municipis catalogats com a nuclears, situats en les àrees d'influència de les centrals de Vandellòs i Ascó, i 1,5 milions a un nou ajut destinat a fomentar les infraestructures compartides per a la distribució i comercialització conjuntes de productes agroalimentaris.
El Pla Estratègic de l'Alimentació de Catalunya (PEAC) 2021-2026, en el qual s'emmarquen aquests ajuts, té com a objectiu impulsar la transformació del sector agroalimentari per avançar en els àmbits econòmic, social i ambiental construint un model que sigui segur, resilient, integral, sostenible, competitiu, arrelat territorialment al país i basat en la seva diversitat, i que produeixi aliments saludables, accessibles i de qualitat.
Per això, el PEAC planteja mesures per a enfrontar-se a reptes com el canvi climàtic, la falta de relleu generacional entre els productors, el malbaratament de menjar o el desequilibri en la distribució de valor entre els diferents graons de la cadena alimentària.
El pla és el resultat de més d'un any de treball col·laboratiu de tots els agents de la cadena alimentària, des de la producció primària fins als consumidors, passant per les indústries d'elaboració, transformació i distribució, el comerç i la restauració.
La línia 1 destina ajuts al càlcul del perfil de sostenibilitat ambiental de les empreses agràries, que inclou la petjada ambiental de producte; la 2, a la creació i millora d'obradors compartits, dels processos productius, eficiència de petits escorxadors i foment d'infraestructures per a la distribució i comercialització; la línia 3, a la digitalització i traçabilitat empresarial mitjançant l'etiquetatge intel·ligent; la 4, al foment de projectes transformadors per a incrementar el valor afegit dels productes.
Una cinquena línia finançarà l'assessorament als petits elaboradors per al compliment de la normativa d'higiene i qualitat; la 6 oferirà ajuts a la creació i difusió d'activitats de sensibilització per a la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentaris i a projectes innovadors per a l'aprofitament d'aliments; la 7, al foment del relleu generacional i l'emprenedoria en negocis d'artesania alimentària.
La línia 8 atorga ajuts al foment de la creació de noves empreses liderades per dones o la continuació dels ja existents; la 9, a la transformació alimentària d'entitats del tercer sector d'acció social; i la desena aportarà ajuts Innotrack, adreçats a la innovació en digitalització, sostenibilitat i competitivitat de l'empresa, en els àmbits de la diagnosi i estratègies, assessorament per a la implementació de projectes, propostes de participació en projectes europeus, gestió i ús eficient de l'aigua i prevenció del malbaratament alimentari.
Les diferents línies tenen un import mínim per a les sol·licituds de 3.000 euros, excepte la línia 1, per a la qual no caldrà un mínim. El màxim està especificat per a cada projecte a les bases reguladores. Les actuacions i el pagament de les despeses s'han d'efectuar dins del període de certificació de cada ajut i contractant empreses amb seu a Catalunya. Cada persona o entitat pot presentar un màxim de dues sol·licituds entre totes les línies. L'acceptació de l'ajut implica el compromís de mantenir l'activitat durant cinc anys amb la forma jurídica amb la qual es va sol·licitar la subvenció.
https://agricultura.gencat.cat