Oli i tòfona tornen a unir-se en la sisena Mostra gastronòmica de Bellaguarda
13/02/2025
Tindrà lloc el dia 23 de febrer, amb estands gastronòmics, demostracions de gossos tofonaires, mercat d’artesania, tasts i música
La diputada Estefania Rufach; l’alcalde de Bellaguarda, Olegari Alberich; el pagès tofonaire Josep Ramon, i la tècnica en Desenvolupament Rural i del Sector Agroalimentari de Bellaguarda, Olga Tost, han presentat aquest dijous la 6a Mostra Gastronòmica de l’Oli i la Tòfona, que tindrà lloc el 23 de febrer. L’acte ha comptat també amb l’assistència de la diputada, Núria Palau.
Estefania Rufach ha explicat que la mostra “dona a conèixer la riquesa i un patrimoni que tenim a les comarques de Lleida que, a vegades, no es posa prou en valor. Per això, és important la promoció d’aquests dos productes, l’oli i la tòfona”.
Les activitats s’iniciaran a les 8.00 hores, amb un esmorzar a la Cooperativa, i seguirà amb visites a les mateixes instal·lacions, a partir de les 10.00 hores, a l’Espai mercat, on durant tot el matí restaran oberts una quinzena d’estands de productes de proximitat i gastronomia, amb l’oli i la tòfona com a protagonistes.
Un dels grans atractius, com cada any, serà el de la demostració de gossos tofonaires, a càrrec dels productors de tòfona de Bellaguarda, que tindrà lloc, a partir de les 11.00 hores, a la partida Capdevila. Josep Ramon ha explicat que “la tòfona és un fong que es troba sota terra”, i que “ens ajudem dels gossos per marcar on n’hi ha per trobar-lo i així no fer malbé la terra”. En aquest sentit, ha recordat que els sis productors de Bellaguarda, més alguns de la Granadella i Juncosa, formen part de l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya i que de les 40 hectàrees que es cultiven poden arribar a sortir, de mitjana, uns 20 quilos per hectàrea.
Tal com ha explicat Olga Tost, i de forma paral·lela, a les 11.00 hores, hi haurà un tast d’oli, a càrrec del tastador del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, Marcel Vidal, a l’Espai Cuina, situat a l’obrador agroalimentari compartit Garrigues Altes; seguit d’un showcooking de l’oli i la tòfona, a càrrec del restaurant Saroa.
Olegari Alberich ha destacat les característiques de l’oli que es produeix a Bellaguarda, “que li donen una personalitat i un aroma intens”. La Cooperativa està formada per 60 productors de tres generacions “que conreen en uns terrenys privilegiats”, ha afegit.
Per als més petits s’han programat activitats a la sala polivalent, amb concurs de dibuixos i tallers, mentre que a l’exterior —al costat de la sala polivalent—, hi haurà un mercat d’artesanies i food trucks, amb degustacions de cuina de proximitat, a càrrec de l’Associació Coto de Caça Sant Març, i una degustació de pinxos, a càrrec de l’Associació de Joves, ‘No ho sap ningú’. Tot plegat amb un vermut musical, a partir de les 13.00 hores, amb Lídia i Julio.
Finalment, s’ofereix la possibilitat que els visitants gaudeixin d’un menú gastronòmic al Bar Cal Ros, amb reserva prèvia.
L’organització espera igualar o superar la xifra de 7.000 visitants de la passada edició.
Lleida, 13 de febrer de 2025